Architectuur is altijd verbonden met zijn sociale inhoud.
Alles hierin heeft met mensen te maken,
alles hierin heeft met “blijven” en “verblijven” te maken,
alles hierin heeft met “verplaatsen” en bovenal met “verbinden” te maken.

Architektenburo Jef Van Oevelen is een interdisciplinair ontwerpbureau in Antwerpen met een veelzijdig, pretentieloos, gemotiveerd en inspirerend team dat zich vooral bezighoudt met het vormgeven van deze sociale betrokkenheid.

Wij creëren ruimtes, plekken die voor de maatschappij ergens toe dienen, nu en in de toekomst.

Vanuit de overtuiging dat door dingen te bouwen of niet te bouwen, een omgeving wordt geschapen of gestuurd.

Wij ontwerpen met het oog op circulariteit, flexibiliteit, aanpasbaarheid en duurzaamheid, steeds geworteld in financiële realiteit.

Dit resulteert vandaag in opdrachten zoals masterplanning, zorgcampussen, scholen, bedrijfsgebouwen, bibliotheken, cultuurcentra, (sociale) woningprojecten en onderzoeks- en wetenschapsinfrastructuurprojecten.

onze aanpak voor een duurzame en inspirerende samenwerking

  • Communicatie in de architectuur begint met echt luisteren naar de klant, het team en andere betrokkenen, met als doel hun visie en behoeften goed te begrijpen. Dit vraagt om een open, eerlijke en respectvolle houding, waarin ruimte is voor verschillende ideeën en perspectieven. Kwetsbaarheid en eerlijkheid zijn belangrijk om tot de kern van een project te komen, en bereidheid om vanuit je eigen expertise bij te dragen aan het gezamenlijke doel. Betrokkenheid en empathie helpen bij het creëren van ontwerpen die niet alleen technisch en esthetisch kloppen, maar ook aansluiten op de wensen en verwachtingen van alle partijen.

  • De vraag 'bouwen of niet bouwen' nodigt uit tot een kritisch onderzoek naar de bestaande programma’s en noden. Deconstructivisme en het ontrafelen van ontwerpideeën helpen ons de essentie van een ruimte of gebouw bloot te leggen en uit te dagen. Dit vraagt om het in vraag stellen en herdefiniëren van functies, het verkennen van nieuwe perspectieven, en het zoeken naar eenvoudige antwoorden voor complexe vraagstukken. Door voortdurend te onderzoeken, vernieuwen we onze aanpak en blijven we up-to-date, bijvoorbeeld door regelmatig deel te nemen aan ontwerpwedstrijden en nieuwe uitdagingen aan te gaan.

    Het creëren van een betekenisvol ontwerp begint bij een sterke ruimtelijke logica en het gevoel voor licht, schaal en toegankelijkheid. Daarbij streven we naar balans en pure eenvoud, met oog voor de dynamiek van verkeersstromen en een scherp bewustzijn van de materialen die we gebruiken. Authentieke materialisatie zorgt voor een duurzaam en eerlijk karakter, terwijl het onderzoek naar oplossingen evolueert naar het vinden van haalbare, evidence-based ontwerpen die zowel betaalbaar als bouwbaar zijn.

  • Ontwerpen is een procesgericht vak, waarin creativiteit, degelijkheid en het durven innoveren centraal staan. Voor ons kantoor gaat architectuur echter verder dan het oplossen van een bouwkundige puzzel. Het is de kunst om doelstellingen en waarden tastbaar te maken binnen de context van een historische, culturele, sociologische, politieke en economische realiteit. Door architectuur op die manier te contextualiseren en te kiezen voor oprecht en authentiek materiaalgebruik, kan men een eerlijke en respectvolle architectuur creëren die duurzaam in haar omgeving verankerd is.

  • Uitvoeren in de architectuur gaat over samenwerking en het samenbrengen van diverse expertises. Een goed projectteam is op maat samengesteld, waarbij alle betrokkenen - van ontwerpers tot aannemers - met elkaar in verbinding staan om één doel te realiseren. Dit betekent werken met mensen en voor mensen, waarbij menselijkheid en respect in elke stap doorklinken. Stiptheid en precisie zijn essentieel, net als het bundelen van krachten in tijdelijke samenwerkingen. Door het opbouwen van tijdelijke maatschappen kan een team flexibel en efficiënt inspelen op de specifieke eisen van elk project, wat leidt tot zorgvuldige, doordachte en duurzame architectuur.

  • Het opvolgen van een project binnen het architectenbureau vraagt om regelmatige en nauwgezette controles op elk detail. Dit betekent niet alleen het periodiek nakijken van de voortgang, maar ook het vasthouden aan een consequente en nauwkeurige aanpak. Budgetbewaking speelt daarbij een cruciale rol: door voortdurend toezicht te houden op de financiële kant van het project, zorgt het bureau ervoor dat kosten binnen de geplande grenzen blijven. Door op vaste momenten de kwaliteit, details én budgetten te toetsen, garandeert het bureau een eindresultaat dat zowel aan hoge standaarden als aan de financiële verwachtingen voldoet.

  • Het presenteren van een architecturaal project gaat verder dan alleen het tonen van plannen; het draait om het zichtbaar en voelbaar maken van het ontwerp en het prikkelen van de verbeelding. Een sterke presentatie begint bij het creëren van een duidelijke look & feel die de essentie en sfeer van het project belichaamt. Dit proces omvat handgemaakte schetsen, digitalisering, en het gebruik van BIM-modellen en 3D-renders om elk detail tot leven te brengen. Met de hulp van een foto- en grafisch team en een extern 3D buro wordt het ontwerp professioneel vastgelegd, geanimeerd en gepresenteerd. Zo wordt het project tastbaar, niet alleen voor de opdrachtgever maar ook voor het bredere publiek.

  • Inspireren betekent een voorbeeld kunnen zijn voor de maatschappij, door bij te dragen aan een kwaliteitsvoller leven. Het gaat om het creëren van ruimtes en omgevingen waarin mensen beter kunnen wonen, werken, spelen en zorgen. Een inspirerende architectuur respecteert de omgeving en integreert harmonieus met de natuur en de culturele context. Het brengt positieve veranderingen teweeg en moedigt anderen aan om na te denken over hoe we onze leefomstandigheden kunnen verbeteren, met aandacht voor zowel functionaliteit als esthetiek.

Heeft u meer informatie nodig /
heeft u een specifieke vraag voor ons /
of wil u gewoon eens kennismaken ?