De heerlijkheid van ons vak
heeft te maken met
eerlijkheid en respect,
met herkennen en erkennen,
in een plek, een omgeving,
mensen, bouwprogramma,
in mogelijkheden, beperkingen,
materialen en technieken.

De eigen wetmatigheden van elk van deze,
afgewogen in een complexe gelijktijdigheid,
bepalen de regels van dit vak.

Sommigen noemen dit architectuur.

architect Jef Van Oevelen

Onze architectuur wil evenwicht creëren in een uitdagende, snel en voortdurend veranderende wereld.
Ze wil een betrouwbare bouwpuzzel neerleggen die meer kwaliteit biedt aan het leven.
Die meer waarde biedt aan wonen, werken, spelen, leren en aan zorgen, aan zorgen voor elkaar.


Samen willen we eerlijke, respectvolle en waardevolle antwoorden bieden
die een zorgzame maatschappij helpen faciliteren en een positieve footprint achterlaten op de omgeving.
Antwoorden die meegroeien, flexibel en aanpasbaar zijn.

De meest waardevolle puzzelstukken voor onze architectuur :

  • Onze architectuur richt zich op de organische groei van ruimtes, waarbij programma, materialen, circulatie en licht als sturende factoren fungeren. De afstemming van onderdelen, het inpassend plan en de interactie tussen binnen en buiten staan centraal, met een focus op drie-dimensionaliteit en diverse planoplossingen. We onderzoeken de grenzen van functionaliteit en bieden meerdere mogelijke antwoorden op een vraag. Onze ontwerpen streven naar een balans tussen privacy en gedeelde ruimte, met flexibiliteit voor de toekomst. We hechten belang aan overgangszones die de toegankelijkheid en ervaring bepalen, en zien licht als een essentieel vormgevend element. De integratie van de omgeving speelt een cruciale rol in ons werk.

  • Voor onze architectuur speelt de relatie tussen skelet en huid en de keuze van materialen een cruciale rol in het ontwerp. De zichtbare materialiteit (de huid) kan de onderliggende structuur (het skelet) accentueren, soms zelfs isoleren, maar zelden verbergen. Het samenspel tussen deze elementen is essentieel, waarbij het skelet soms afzonderlijk wordt gepresenteerd en de keuze van materialen de esthetiek en functie ondersteunt. We zoeken naar een balans tussen koude, industriële materialen zoals staal en glas, en meer tactiele materialen zoals hout en bepleistering, wat bijdraagt aan de esthetische zuiverheid van het ontwerp. Het gebruik van materialen wordt altijd bepaald door hun specifieke eigenschappen, waarbij we streven naar een eerlijke en authentieke toepassing. Deze aanpak laat ruimte voor een pure vorm, waarin de buitenzijde perfect de binnenstructuur volgt, waarbij de textuur en de gevel de functionaliteit en schoonheid van het gebouw versterken.

  • Evidence-based ontwerpen bij onze architectuur is een proces van continu zoeken, herdefiniëren en uiteindelijk vinden. Het begint met het verzamelen en analyseren van gegevens uit de omgeving, gebruikerservaringen en bestaande kennis, waarmee we de basis leggen voor doordachte ontwerpbeslissingen. Door deze informatie toe te passen in het ontwerpproces, worden we gedwongen om aannames en normen te heroverwegen en steeds weer te verfijnen. Het resultaat is een ontwerp dat niet alleen esthetisch, maar ook functioneel en contextueel goed onderbouwd is. Dit proces van herdefiniëren en iteratief testen zorgt ervoor dat het ontwerp optimaal aansluit bij de behoeften van de gebruiker en de specifieke context, wat leidt tot een duurzamer en effectiever resultaat.

  • Onze architectuur onderzoekt de relatie tussen bouwvolume, voetafdruk, inbreiding en ruimtegevoel, waarbij schaal verder gaat dan alleen maatvoering. De schaal wordt bepaald door het bouwprogramma, de omgeving en de relatie daarmee, waarbij programmatorische aspecten, functionaliteit en beleving een belangrijke rol spelen. Wij beperken ons niet tot traditionele ideeën van menselijke schaal, maar beschouwen deze als een context voor circulatie en functioneren. We werken met architectonische dualiteiten zoals nabijheid versus schaalloosheid, compactheid versus openheid, en geborgenheid versus uitstraling, waarbij de beleving van de gebruiker centraal staat. Deze benadering maakt het mogelijk om een passende en evenwichtige relatie tussen ruimte en gebruiker te creëren.

  • Onze architectuur staat in dialoog met de openbare ruimte, waarbij we de druk op publieke ruimtes niet uit de weg gaan. We erkennen dat de echte open omgeving vaak onrust oproept, vooral in stedelijke gebieden waar openheid vaak wordt gezien als lege ruimte. In onze ontwerpen zoeken we niet naar afscherming of neutraliteit, maar bieden we kansen voor ontmoeting en sociale samenhang. De openbare ruimte wordt niet gereduceerd tot een statisch element, maar we benaderen deze als een dynamische ruimte die voortdurend in interactie staat met de omgeving, de gebruiker en de opdrachtgever. Het ontwerpproces begint altijd met het ‘lezen’ van de bestaande situatie en een dialoog met alle betrokkenen, van gebruiker tot overheid. De focus ligt op het creëren van ruimtes die uitnodigen tot communicatie en interactie, waarbij de architectuur ten volle bijdraagt aan de publieke ruimte. Dit vertaalt zich in het zorgvuldig afwegen van verhoudingen, verwachtingen en sociale factoren, en in het bieden van nieuwe mogelijkheden voor spontane ontmoetingen. Door deze benadering worden zelfs beperkte opdrachten vaak het startpunt voor het herdefiniëren en organiseren van de bredere omgeving.

  • Onze architectuur richt zich op het meticuleus inpassen van nieuwe elementen binnen de bestaande context, waarbij we streven naar zachte overgangen tussen verschillende schalen en functies. Dit proces wordt geïnspireerd door de ideeën van Jaap Bakema over het creëren van geleidelijke transities en het versterken van sociale betrokkenheid. We streven naar een harmonie tussen hoogbouw en laagbouw, en tussen de menselijke maat en grootschaligheid, door de verschillende elementen zorgvuldig op elkaar af te stemmen. In ons werk staat het respect voor het bestaande altijd centraal, of het nu gaat om nieuwbouw of renovaties. Toevoegingen zijn visueel herkenbaar, maar blijven altijd in verhouding tot wat er al was, en we werken met analytische inzichten die leiden tot weloverwogen en evenwichtige ontwerpen. Elk onderdeel draagt bij aan een groter geheel, zonder dat we vervallen in herhaling of pedante kopieën.

  • Respect voor de oude waarden werd zorgvuldig gecombineerd met nieuwbouw. De renovatie bracht eigentijdse antwoorden maar herstelde oude delen ook terug in hun oorspronkelijke staat. Licht en transparantie zijn daarbij herhaaldelijk als materiaal gebruikt. Het klooster werd een modern flexibel huis, voorzien voor de toekomst.

    Werner Peremans - Convent Van Betlehem

  • Oud en nieuw werden samengebracht in een showroom met een warm karakter en aparte uitstraling. De toonzaal presenteert zich als een geopend juwelenkistje dat daarenboven ook kan fungeren als ontmoetingsruimte voor activiteiten waarbij netwerking centraal staat.

    Pierre Meeusen - BMW showroom

  • Naast schoonheid en ruimte, heeft Jef ons de charme van de steen leren ontdekken, waarvoor hij in 1991 terecht de Baksteenprijs ontving.

    Anne en Jef Van Roosbroeck - Notariaat

  • Een oud klooster op Het Kiel in Hoboken was het vertrekpunt. Onze ongezellige, ouderwetse keuken – zeer belangrijk in elk huis – herschiep Jef Van Oevelen in een warme, comfortabele  en praktische ruimte. Een kille vergaderzaal toverde hij om tot een frisse, gerieflijke en huiselijke bezoekruimte. Wij zijn blij dat ons pad het zijne mocht kruisen en dat hij Het Huis een warm hart toedraagt.

    Andrea Croonenberghs - Het Huis vzw

  • Een nieuwbouw realiseren en toch de continuïteit van de CM polikliniek garanderen, het is geen sinecure op deze beperkte ruimte in het hart van de stad. Dankzij de goede verstandhouding binnen het bouwteam en het niet aflatende waakzaam oog van architect Jef Van Oevelen werd het project met respect voor het budget, binnen de kwaliteitseisen en binnen termijn tot een goed einde gebracht.

    Jos Kempen - bestuurder directeur Van Hout - CM polikliniek

  • Als opdrachtgever heb je er geen benul van welke goocheltoeren je van een architect verwacht. Zoals meestal in de sociale sector verwachten we hoge kwaliteit maar zonder overdreven kostenplaatje. Daar stond dan onze architect… Na tweemaal verschijnen voor de Antwerpse welstandscommissie werd voor CM Antwerpen een parel gerealiseerd, volledig volgens het verlanglijstje.

    Jos Muyshondt - algemeen directeur CM Antwerpen - CM polikliniek

  • Niet zozeer het gebouw op zich is belangrijk, het gaat veeleer over de mensen die er werken en vertoeven alsmede over de omgeving waarin het nieuwe gebouw wordt opgetrokken. Vertrekkend van deze gedeelde visie van bouwheer en architect bewees Jef Van Oevelen dat men, ook in de 'ruwe' omgeving van de Antwerpse haven, verder kan gaan dan louter functionaliteit. Tenslotte brengen de meeste werknemers meer tijd door op hun werkplek dan thuis.

    Eric Noterman - CEO - Antwerp Gateway

  • Bij elk project was er het beperkte budget, moest er gegoocheld worden met subsidies en groeide de aandacht voor energie-efficiëntie. Telkens slaagde Jef Van Oevelen erin prachtige, eigentijdse gebouwen te realiseren. Een toegevoegde waarde.

    Guido Roels - Openluchtschool Sint-Ludgadis Schoten

  • Als sociale huisvestingsmaatschappij verwachten we van het architectenbureau telkens opnieuw en op korte termijn goede architecturale voorstellen binnen de bestaande en wijzigende normering en regelgeving. Die professionaliteit en efficiëntie vonden we in de samenwerking met Jef Van Oevelen.

    Peter Vande Sompele - De Ideale Woning

  • Het voorrecht van elf jaar samenwerken: naast een opleiding vooral ook een opvoeding 'in het vak'. De eigen standpunten kregen hier vorm: in het gesprek, in de tekening en in de uitvoering. Soms gelijklopend, dikwijls ook bewust afwijkend. Hierin helder en compact analyseren, formuleren en argumenteren. Het inzicht in materialen en de aandacht voor het detail met het overzicht van de totaliteit. De eigen positie binnen het beroep is hier gevormd: de houding ten opzichte van opdracht, opdrachtgever en aannemer. De aanpak van elke nieuwe opdracht met het enthousiasme als was het de eerste, maar met de ervaring van al de voorgaande. Het geduld.

    Jo Ardies - oud medewerker

  • Tijdens de architectuuropleiding aan de academie, moedigde Jef me aan om zoveel mogelijk met de losse hand te tekenen. Toen besefte ik niet dat het vandaag op kantoor, te midden van alle computergeweld, nog steeds een belangrijke manier zou zijn om aan architectuur te doen.

    Tom Mertens - oud medewerker

architectuur
in sociaal perspectief

auteur : jef van oevelen
tekst : georges goffin, nel lernout, jo van bouwel
eindredactie : karel puype
vormgeving : elke van oevelen, group vandamme
fotografie : elke van oevelen
schetsen : jef van oevelen
3d simulaties : joël feyaerts

gepubliceerd door : stichting kunstboek
ISBN: 978-90-5856-490-0
publicatiejaar 2014

Architect Jef Van Oevelen (°1955) studeerde in 1979 af aan het toenmalig Nationaal Hoger Instituut voor Bouwkunst en Stedebouw (Antwerpen). Zijn stage en samenwerking met de (bijna) legendarische Antwerpse avant-garde architect Georges Baines was tekenend voor zijn visie en filosofie. Voor Jef van Oevelen gaat architectuur om veel meer dan het oplossen van een bouwkundige puzzel. Het gaat om het materialiseren van doelstellingen en waarden binnen een historische, culturele, sociologische, politieke en economische realiteit. Alleen door haar juist te contextualiseren en door een oprecht en authentiek materiaalgebruik kan men tot een eerlijke en respectvolle architectuur komen. Vanuit die principes werkt hij sinds 1987 met zijn eigen bureau aan een persoonlijk oeuvre, met kleine verbouwingen en een groot aantal privé woningen. Deelnames aan verschillende wedstrijden zorgden daarnaast voor onderzoek, inzicht en vertrouwdheid met grootschaliger projecten.